8 συμπτώματα καρκίνου του στόματος

Τα ποσοστά καρκίνου του στόματος αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με το Oral Cancer Foundation, σχεδόν 42.000 Αμερικανοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του στόματος φέτος. Δυστυχώς, αυτός ο τύπος καρκίνου έχει ιστορικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας επειδή ο καρκίνος συνήθως ανακαλύπτεται αργά στην ανάπτυξή του. Ευτυχώς, έχει διαπιστωθεί ότι η έγκαιρη ανίχνευση έχει οδηγήσει σε επιτυχή θεραπεία. Ως εκ τούτου, πολλοί οδοντίατροι έχουν ενσωματώσει τους προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του στόματος σε μια επίσκεψη ρουτίνας έξι μηνών.

Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει καρκίνους του στόματος και του φάρυγγα. Συνήθως οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι εκείνοι που καπνίζουν τσιγάρα, χρησιμοποιούν καπνό για μάσημα και πίνουν αλκοόλ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας, «η χρήση καπνού συν αλκοόλ ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας μόνη της». Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV16, την ηλικία, την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή.

Όταν πηγαίνετε για τον συνήθη οδοντιατρικό έλεγχο, ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος σας πιθανότατα θα κάνει μια ανώδυνη εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος σας θα ελέγξει το πρόσωπο, το λαιμό, τα χείλη και ολόκληρο το στόμα σας για πιθανά σημάδια καρκίνου. Επειδή οι επισκέψεις στον οδοντίατρο συνιστώνται να γίνονται δύο φορές το χρόνο, αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές για να κάνετε αυτήν την εξέταση και να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Θα πρέπει να προειδοποιηθεί ότι εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

1.) Μια πληγή, ερεθισμός, εξόγκωμα ή έμπλαστρο στο στόμα, τα χείλη ή το λαιμό σας

2.) Ένα λευκό ή κόκκινο έμπλαστρο στο στόμα σας

3.) Αίσθημα ότι κάτι πιάστηκε στο λαιμό σου

4.) Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση

5.) Δυσκολία στην κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας σας

6.) Μούδιασμα στη γλώσσα σας ή σε άλλες περιοχές στο στόμα σας

7.) Πρήξιμο στη γνάθο που κάνει τις οδοντοστοιχίες να εφαρμόζουν άσχημα ή να γίνονται άβολα

8.) Πόνος στο ένα αυτί χωρίς απώλεια ακοής

Ένας από τους πραγματικούς κινδύνους του καρκίνου του στόματος είναι ότι στα αρχικά του στάδια μπορεί συχνά να περάσει απαρατήρητος. Στην πραγματικότητα, καθώς αυτές οι αναπτύξεις και τα κύτταρα αναπτύσσονται, μπορεί να μην εμφανίσετε πόνο ή συμπτώματα. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας που είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν αυτές τις ανωμαλίες στα πρώτα τους στάδια. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος είναι εξαιρετικά ιάσιμος. Μην παραμελείτε τις τακτικές σας επισκέψεις στον οδοντίατρο γιατί απλά ποτέ δεν ξέρετε εάν μπορεί να έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.