3 συμπτώματα που μπορεί να σας πουν ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου

Το κόλον είναι ένα μυώδες όργανο σε σχήμα σωλήνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πεπτικού σας συστήματος. Αποτελεί το κύριο τμήμα του παχέος εντέρου. Το όργανο έχει βασικό ρόλο στο να βοηθά το σώμα να παίρνει θρεπτικά συστατικά, νερό και μέταλλα. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των αποβλήτων του σώματος με τη μορφή κοπράνων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον ιστό του παχέος εντέρου (στο εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου). Διαφέρει κάπως από τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος εντοπίζεται στα τελευταία εκατοστά του παχέος εντέρου (ορθού). Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί τελικά να εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα σε όλο το σώμα.

Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα, στα αρχικά στάδια της νόσου πολλοί πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, τείνουν να ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του καρκίνου στο παχύ έντερο. Δυστυχώς τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι πάντα εμφανή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για εσάς να μάθετε πώς φαίνονται και πώς είναι τα συμπτώματα του καρκίνου, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε την ασθένεια για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινούν ως μικρές, μη καρκινικές συστάδες κυττάρων γνωστές ως πολύποδες. Με τον καιρό μερικοί από αυτούς τους πολύποδες θα μπορούσαν να γίνουν καρκίνοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί προτείνουν συχνά τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την ηλικία των 50 ετών. Αυτός είναι ένας τρόπος για την προώθηση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αναγνωρίζοντας τους πολύποδες πριν αναπτυχθούν ως καρκίνοι.

Υπάρχουν 3 συμπτώματα που μπορεί να σας πουν ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου:

1. Κοιλιακή, εντερική και ορθική δυσφορία

Η επίμονη κοιλιακή δυσφορία, συμπεριλαμβανομένων των κράμπες, τα αέρια, ο πόνος, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Να είστε προσεκτικοί εάν έχετε συχνά την αίσθηση ότι το έντερό σας δεν είναι εντελώς επειδή ο καρκίνος μπορεί να είναι η αιτία της πάθησης. Επιπλέον, μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, που περιλαμβάνει αιμορραγία από το ορθό και αλλαγή στη συνοχή των κοπράνων, μπορεί να δείξει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

2. Αναιμία και κόπωση

Η ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία που εκδηλώνεται με χαμηλό σίδηρο στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια μαζί με υπερβολική κούραση ή κόπωση είναι συχνά ισχυρό σημάδι σοβαρών ασθενειών. Στην πραγματικότητα, η κόπωση είναι από τις πιο κοινές παρενέργειες του καρκίνου του παχέος εντέρου και της θεραπείας του. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, δεν προέρχεται από προσπάθεια ή δραστηριότητα και δεν ελαφρύνεται από την ανάπαυση ή τον ύπνο. Η σχετιζόμενη με τον καρκίνο κόπωση συχνά περιγράφεται ως «παραλυτική» και μπορεί να παραμείνει μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Σε περίπτωση καρκίνου, η κούραση είναι πιθανή επειδή τα καρκινικά κύτταρα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά κάνουν τον οργανισμό να στερείται ενέργειας και να νιώθει κουρασμένος τις περισσότερες φορές. Επίσης, ο μικρότερος αριθμός ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγεί σε σοβαρή κόπωση λόγω της χαμηλότερης παροχής οξυγόνου που μπορούν να μεταφέρουν σε ολόκληρο το μέρος του σώματος.

3. Απώλεια όρεξης που οδηγεί σε ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν χάσετε βάρος λόγω μεγάλης απώλειας της όρεξης ενώ δεν κάνετε δίαιτα ή επιχειρείτε να χάσετε βάρος, τότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ενόχληση και ο πόνος που προκαλείται από έναν όγκο μπορεί να επιφέρει απώλεια της όρεξης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Όταν συμβαίνει απώλεια βάρους, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ένας όγκος παράγει χημικές ουσίες που ενισχύουν το μεταβολισμό του σώματος.

Η απώλεια της όρεξης που σχετίζεται με τον καρκίνο οφείλεται επίσης στο ότι ένας όγκος που αναπτύσσεται προς το τέλος του παχέος εντέρου μπορεί να φέρει μια αίσθηση πληρότητας. Είναι όταν το σώμα αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στην έξοδο. Με άλλα λόγια, το σώμα μπορεί να δει τον όγκο ως ένα επίμονο μέρος των αποβλήτων, έτσι ο πάσχων αποκτά αυτή την αίσθηση «ανάγκης να πάει», η οποία δεν μπορεί να ανακουφιστεί όσο ο όγκος είναι εκεί.

Όταν εμφανιστούν τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Είναι καιρός να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αμέσως για να συζητήσετε την κατάσταση και να κανονίσετε τη διενέργεια εξετάσεων ώστε να γίνει κατανοητή η βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να φοβάστε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου και δεν υπάρχει τίποτα που να ντρέπεστε γι ‘αυτό. Εάν χρειάζεται, μπορείτε πάντα να ζητήσετε από τον γιατρό να προγραμματίσει τις εξετάσεις παρακολούθησης.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *