Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC): Όταν ένα κόκκινο στήθος σημαίνει καρκίνο

Η ιστορία του Jesse

Μια 44χρονη επαγγελματίας εκπαιδευτής αλόγων, η Jesse ήταν εξαιρετικά δραστήρια σε όλη της τη ζωή. Δεν είχε κανένα ιατρικό πρόβλημα εκτός από ένα σπασμένο πόδι ως νεαρή κοπέλα. Μια μέρα, μετά από αρκετές ώρες ιππασίας, παρατήρησε στο ντους ότι το δεξί της στήθος ήταν αρκετά κόκκινο. Ο Τζέσι δεν θυμόταν ότι έπεσε ή χτύπησε το στήθος της. Εξέτασε τον εαυτό της και δεν ένιωθε κανένα εξόγκωμα. Ωστόσο, το δέρμα του μαστού φαινόταν διαφορετικό, πιο παχύ και λίγο ζεστό. Είδε τον γυναικολόγο της που την έστειλε αμέσως για μαστογραφία που επιβεβαίωσε πάχυνση μόνο του δέρματος του μαστού.

Η Jesse στάλθηκε σε έναν χειρουργό καρκίνου του μαστού, ο οποίος της έκανε βιοψία στο στήθος, επιβεβαιώνοντας τον φλεγμονώδη καρκίνο. Την επισκέφτηκε ένας ιατρός ογκολόγος ο οποίος διέταξε σάρωση PET/CT που δεν αποκάλυψε στοιχεία εξάπλωσης καρκίνου. Η Jesse υποβλήθηκε σε 6 κύκλους χημειοθεραπείας που μείωσαν αμέσως την ερυθρότητα και την ενόχληση στο στήθος της μετά τους 2 πρώτους κύκλους. Υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και ακολούθησαν 6 εβδομάδες ακτινοθεραπείας. Ο Τζέσι ανέχτηκε καλά τη μεταχείρισή της. Μετά από παρακολούθηση με τους 3 ειδικούς της στον καρκίνο τα τελευταία 3 χρόνια, τα πήγε καλά, χωρίς στοιχεία για υποτροπή του καρκίνου της. Επιστρέφει στην εκπαίδευση των αλόγων της τακτικά και απολαμβάνοντας τη ζωή.

Πιθανοί λόγοι για κόκκινο στήθος

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα ή ένας άνδρας μπορεί να αναπτύξει οξεία (αρκετά ξαφνική έναρξη) ερυθρότητας του μαστού. Η μόλυνση και η φλεγμονή είναι οι δύο πιο κοινές αιτίες. Και οι δύο αυτές καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία και να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Συνήθως επιλύονται σε μία ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχει μία αιτία ερυθρότητας του μαστού που είναι πάντα απειλητική για τη ζωή: ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC).

Προειδοποιητικά σημάδια

Το IBC είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Ανάμεσα σε κάθε 100 ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, περίπου 2 – 5 θα έχουν IBC. Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερες γυναίκες και η ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστεί κυριολεκτικά σε λίγες μέρες. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν κόκκινο στήθος ΔΕΝ θα έχουν IBC, τόσο οι ασθενείς όσο και οι κύριοι γιατροί τους πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα. Αυτή η διάγνωση πρέπει να είναι ιδιαίτερα ύποπτη σε ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν κόκκινο στήθος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη για πιθανή μόλυνση ή φλεγμονή. Η κλασική περιγραφή της εμφάνισης του IBC είναι το δέρμα peau d’ πορτοκαλιού (φλοιός πορτοκαλιού).

Διάγνωση & Σταδιοποίηση

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία του δέρματος του μαστού, συνήθως από χειρουργό μαστού ή ακτινολόγο. Οι παθολόγοι, οι ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί που εξετάζουν τον ιστό της βιοψίας στο μικροσκόπιο, θα περιγράψουν συνήθως κύτταρα όγκου στα λεμφικά κανάλια του ιστού του μαστού και του δέρματος του μαστού. Η απόφραξη αυτών των καναλιών είναι συνήθως η αιτία της ερυθρότητας του μαστού στο IBC. Συχνά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μάζα ή εξόγκωμα στο στήθος, μόνο διάχυτο κόκκινο, παχύρρευστο δέρμα του μαστού. Η αξιολόγηση του ίδιου του μαστού θα πρέπει να περιλαμβάνει μαστογραφία, συχνά υπερηχογράφημα (αν γίνεται αισθητή μάζα) και μερικές φορές μαγνητική τομογραφία. Όλοι οι ασθενείς με IBC θεωρούνται ότι έχουν επιθετική νόσο. Από την άποψη αυτή, εκτός εάν ο ασθενής είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν θα ανεχόταν τη θεραπεία, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες σταδιοποίησης για να εκτιμηθεί εάν ο καρκίνος έχει εμφανώς εξαπλωθεί αλλού. Αυτές οι σαρώσεις θα περιλαμβάνουν PET/CT ή αξονική τομογραφία θώρακα και κοιλίας και σάρωση οστών. Ασθενείς με συμπτώματα όπως σοβαρός πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Θεραπεία & Αποτέλεσμα

Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους του μαστού, η θεραπεία για το IBC μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: τοπικά (μαστού και λεμφαδένες) και συστηματική (σε όλο το σώμα). Ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνει ένας χειρουργός είναι να συστήσει πρώτα μαστεκτομή (αφαίρεση μαστού). Οι ασθενείς που βρίσκονται σε λογική κατάσταση υγείας θα πρέπει σχεδόν πάντα να κάνουν πρώτα χημειοθεραπεία, μετά μαστεκτομή και μετά ακτινοθεραπεία (RT) στο θωρακικό τοίχωμα και στους περιφερειακούς λεμφαδένες. Απαιτούνται και οι τρεις θεραπείες, η χημειοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η RT, προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη ευκαιρία ίασης. Ορμονικές και στοχευμένες θεραπείες (όπως το Herceptin) μπορεί επίσης να συνιστώνται, ανάλογα με τη συγκεκριμένη βιολογία του όγκου. Μεταξύ των ασθενών που δεν έχουν ενδείξεις μετάστασης (εξάπλωση της νόσου σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος) κατά τη στιγμή της διάγνωσης και είναι δυνητικά ιάσιμοι, το 40-50% είναι ζωντανό 5 χρόνια αργότερα. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού και τη θεραπεία του είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία.

About admin

Check Also

Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *