Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο. Ο καρκίνος τείνει να μεγεθύνεται με αργό και σταθερό μοτίβο. Έχει την ικανότητα να εξαπλωθεί στον ιστό που βρίσκεται κοντά. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξαπλωθεί στο απομακρυσμένο μέρος του σώματος.

Ο καλύτερος και ο μόνος τρόπος ανίχνευσης αυτού του καρκίνου είναι να πάτε για βιοψία. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού κομματιού του δέρματος και αφήστε έναν παθολόγο να το αναλύσει κάτω από το μικροσκόπιο σε ένα ιατρικό εργαστήριο.

Η διαδικασία δεν λειτουργεί προς την αφαίρεση του καρκίνου. Απογειώνεται μόνο στην κορυφή ακριβώς όπως η κορυφή ενός παγόβουνου. Μερικές φορές, το δέρμα εργάζεται προς την επούλωση μόλις γίνει η βιοψία καθώς αρχίζει να αναπτύσσεται πάνω από τον καρκίνο.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει φύγει. Σημαίνει απλώς ότι ο καρκίνος καλύπτεται με ένα στρώμα δέρματος. Σε περίπτωση που ο καρκίνος δεν εξαλειφθεί εντελώς, μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που υπάρχει στον κόσμο. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικός και ακόμη και παραμορφωτικός. Συνίσταται στον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών δερματικών προβλημάτων.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Επίσης άτομα που έχουν εκτεθεί στο ηλιακό φως ή έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως το αρσενικό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια.

Η θεραπεία αυτής της επικίνδυνης νόσου γίνεται είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης, τοπικής χημειοθεραπείας, κρυοχειρουργικής ή φωτοδυναμικής θεραπείας. Η ασθένεια δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να παραμορφώσει το δέρμα, να οδηγήσει σε αιμορραγία και ακόμη και να οδηγήσει σε τοπική καταστροφή σε περιοχές όπως τα μάτια, το αυτί, η μύτη και τα χείλη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος όπως αναφέρονται παρακάτω:

α) Οζώδης

Αυτό εμφανίζεται ως βλατίδα χρώματος σάρκας με τηλαγγειεκτασία. Σε περίπτωση που γίνει έλκος, αυτό

οδηγεί σε «έλκος τρωκτικών». Είναι ένα ελκώδες οζίδιο με μαργαριταρένιο περίγραμμα.

β) Κυστική

Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος και πολύ δύσκολο να διακριθεί από τον οζώδη τύπο. Διαθέτει κοιλότητα στο κέντρο με υγρό.

γ) Μελάγχρωση

Αυτή είναι μια άλλη παραλλαγή του οζώδους τύπου βασικοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το μελάνωμα.

δ) Σκληρυντική

Είναι μια ουλή σαν βλάβη.

ε) Επιφανειακά

Αυτός ο τύπος βασικοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος εμφανίζεται ως ερυθρό έμπλαστρο απολέπισης.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να φαίνεται διαφορετικός από το κανονικό δέρμα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως εξόγκωμα του δέρματος ή μια ανάπτυξη που φαίνεται μαργαριταρένια, κηρώδης, λευκή, ανοιχτό ροζ, χρώματος σάρκας, καφέ ή ακόμη και επίπεδη.

Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα βασικοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος:

o Δερματική πληγή που μπορεί να αιμορραγεί εύκολα

o Πληγή που δεν επουλώνεται σωστά

o Πηγή με σημεία σχηματισμού κρούστας ή στρώσης

o Πόνος σαν ουλή χωρίς τραυματισμένη περιοχή.

o Ακανόνιστα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το σημείο

– Σπεύσατε σε δερματολόγο μόλις παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *