Τα πολλά χρώματα του Jasper

Η λέξη Jasper σημαίνει, “κηλιδωτή ή στίγματα πέτρα”, προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσπιςκαι λατινικά ιασπιδήμη. Ο Jasper είναι ένας από τους παλαιότερους γνωστούς πολύτιμους λίθους και ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα. Έχει γραφτεί σε ελληνικά, εβραϊκά, ασσυριακά, περσικά και λατινικά γράμματα, καθώς και στη Βίβλο. Αλλά σε εκείνους τους αρχαίους χρόνους, αυτό που αναφερόταν ως ίασπης ήταν μια εντελώς διαφορετική πέτρα από αυτό που ονομάζουμε ίασπη σήμερα. αναφερόταν μόνο στις πράσινες διαφανείς ποικιλίες. Ο Jasper είναι ένας από τους γενέθλιους λίθους για το Ήλιο Ζώδιο της Παρθένου και ο Μυστικός γενέθλιος λίθος για τον μήνα Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ονόματα για τον ίασπι. κάνουν αναφορά στα μοτίβα του ή στις τοποθεσίες προέλευσής του.

Ο Jasper είναι μια αδιαφανής και λεπτόκοκκη ποικιλία της Χαλκηδόνας. Μερικοί επιστήμονες το τοποθετούν σε μια ομάδα από μόνο του στην ομάδα του χαλαζία λόγω της κοκκώδους δομής του. Περιέχει ογδόντα τοις εκατό χαλκηδόνη και είκοσι τοις εκατό οπάλιο, χαλαζία και ξένα ορυκτά. Ο ομοιόμορφος ίασπης είναι πολύ σπάνιος. Το μεγαλύτερο μέρος του ίασπι είναι αδιαφανές και μπορεί να δείξει πολλά διαφορετικά χρώματα. Τα ξένα ορυκτά που περιέχει σχηματίζουν τα χρώματα, τις ραβδώσεις, τις κηλίδες και την εμφάνισή του. Υπάρχουν περισσότερες από πενήντα ποικιλίες ίασπι, αλλά οι πιο πολύτιμοι πολύτιμοι λίθοι ίασπι έχουν έναν συνδυασμό κόκκινου και πράσινου σχεδίου. Τα χρώματα ίασπι περιλαμβάνουν: κόκκινο, καφέ, ροζ, κίτρινο, πράσινο, γκρι/λευκό και αποχρώσεις του μπλε και του μωβ. Έχει θαμπή λάμψη αλλά όταν γυαλίζεται αναπτύσσει ωραία λάμψη. Ο Jasper κάθεται στο 6,5 – 7 στην κλίμακα Mohs.

Ο ίασπης βρίσκεται συνήθως σε φλέβες και ρωγμές σε ηφαιστειακά πετρώματα, συχνά μαζί με χαλκηδόνιο και αχάτη. Οι φλέβες του ίασπι εμφανίζονται περιστασιακά σε πυριγενή πετρώματα, για παράδειγμα, στο γρανίτη. Όλοι οι ίασπι σχηματίζονται σε τουλάχιστον δύο βήματα. Τα μικροσκοπικά σωματίδια κατακάθονται πρώτα σε στρώσεις, μετά τα στρώματα συνδέονται μεταξύ τους με ένα υγρό διάλυμα πυριτίου. Ο Jasper μπορεί να περάσει από πολλά ακόμη βήματα στο σχηματισμό του. Πολλοί ίασπι ονομάζονται για την περιοχή όπου βρίσκονται ή για τα χρώματα τους. Ορισμένα ονόματα περιλαμβάνουν: Picture, Red, Kambaba, Landscape, Biggs, Frog Skin, Zebra, Mookite, Brecciated Mookiate, Brecciated, Picasso, Artistic, Exotica, Succor, Wilow Creek, Dalmation, Cobra, Ghost’s Eye, Dallasite, Dendritic, Stone Canyon , Plume, Bamboo, Lizard Skin, Polychrome, Desert, Ocean, Orbical, Poppy, Montana Bark, Snake Skin, Owyhee, Fancy, Spiderman, Starburst, Leopard Skin, Rainforest or Rhyolite, Morgan Hill Poppy, Burro Jasper.

Ο Jasper χρησιμοποιείται στην κατασκευή όλων των τύπων διακοσμητικών αντικειμένων καθώς και κοσμημάτων. Είναι ένας όμορφος πολύτιμος λίθος που αρέσει σε πολλούς να συλλέγουν. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά χρωματικά σχέδια που μπορεί να έχει.

About admin

Check Also

Τα είκοσι επτά Nakshatra του ινδουιστικού συστήματος-δυτικά ισοδύναμα προς όφελος των δυτικών αναγνωστών

Ενώ το Ινδικό Σύστημα Αστρών ή το Σύστημα Ινδουιστικού Νακσάτρα είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο, ορισμένοι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *