Συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας τύπος γυναικολογικού καρκίνου που προέρχεται από τα κύτταρα των ωοθηκών. Είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο είδος γυναικολογικού καρκίνου. Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά δεν ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια και συνήθως εντοπίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη εξαπλωθεί στη λεκάνη και την κοιλιά.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας σε ένα άτομο. Οι γυναίκες που γεννούν νωρίτερα στη ζωή τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτόν τον καρκίνο. Επιπλέον, όσο περισσότερα παιδιά έχουν, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος. Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει γονιδιακή μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνες που δεν έχουν. Γυναίκες με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές για την υγεία τους καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Η ηλικία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Οι περισσότεροι θάνατοι που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια συμβαίνουν σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όπως και με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πράγματι μια πολύ τρομακτική ασθένεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί. Εάν ο όγκος εντοπιστεί έγκαιρα, υπάρχει 90 τοις εκατό πιθανότητα να θεραπευτεί. Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί αργά και έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, η πιθανότητα επιβίωσης είναι μικρότερη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Όταν ο όγκος βρίσκεται στην πρώιμη κατάστασή του, τείνει να εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια που συχνά μπερδεύονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως προβλήματα του πεπτικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. Αυτά περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκολία στο φαγητό και γρήγορη αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα όπως μη φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, βαρύ αίσθημα στην περιοχή της πυέλου, πρησμένη κοιλιά, πόνο στην πλάτη, πεπτικά προβλήματα (όπως έλλειψη όρεξης, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ναυτία και έμετο, αύξηση ή απώλεια βάρους), υπερβολική τριχοφυΐα, καθώς και αυξημένη συχνοουρία.

Αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι επίμονα και τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να πει εάν είναι όντως συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών ή εάν υποδεικνύουν άλλες ασθένειες. Εάν έχετε καρκίνο των ωοθηκών, ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές με βάση τη διάγνωση.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *