Συμπτώματα και σημεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Μαθήματα που πρέπει να αντλήσετε από τον Jade Goody

Ο θάνατος του Jade Goody από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μας δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτή τη φονική ασθένεια. Υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από το επεισόδιο του Jade Goody, ώστε να παρακολουθούμε προσεκτικά τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα σημεία και την πιθανή θεραπεία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των καρκίνων στις γυναίκες στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Αποτελεί το 34 τοις εκατό όλων των καρκίνων των γυναικών. Η κατά προσέγγιση παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης γυναικών που υποφέρουν ετησίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι 500.000. Αν και οι γυναίκες σε όλες τις ηλικίες διατρέχουν κίνδυνο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες από τα μέσα της δεκαετίας του 30 έως τα 55, με τα 47 να είναι η μέση ηλικία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δεν έχει να κάνει με τον νωτιαίο μυελό ή τον λαιμό σας. Είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος, που είναι το κάτω μέρος της μήτρας, συνδέει τον κόλπο με το σώμα της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας έχει ροζ χρώμα. Καλύπτεται από πλακώδη κύτταρα, τα οποία μοιάζουν με λέπια. Ο αυχενικός σωλήνας είναι επενδεδυμένος με ένα άλλο είδος κυττάρου, γνωστό ως στηλοειδή κύτταρα. Η περιοχή όπου συναντώνται αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων που ονομάζεται ζώνη Τ ή ζώνη μετασχηματισμού είναι η πιο πιθανή περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων.

Πώς μπορώ να μάθω εάν έχω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Στα πρώτα στάδια, είναι αρκετά δύσκολο να εξακριβωθεί εάν έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επειδή δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Ακανόνιστη αιμορραγία, αιμορραγία ή πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή κολπικές εκκρίσεις, χρόνια οσφυαλγία που είναι συμπτώματα που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εμφανίζονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ποιος κινδυνεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

  • Εκείνες που κάνουν σεξ χωρίς προστασία: Οι περισσότερες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν τις πιθανότητες να φέρουν έναν ιό HPV που εξαπλώνεται μέσω της επαφής δέρματος σε δέρμα με περιοχή μολυσμένη με HPV. Το σεξ σε νεαρή ηλικία, το σεξ χωρίς προστασία και οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί από HPV λοίμωξη. Με άλλα λόγια, η μόλυνση από τον HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η χρήση προφυλακτικών για το σεξ χωρίς προστασία, μπορεί να μην βοηθήσει επειδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η οποία δεν καλύπτεται από προφυλακτικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από το AIDS και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της γυναίκας να προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η χημική ουσία που παράγεται από το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, καθιστώντας τα καρκινικά.
  • Λοίμωξη από Chlamdiya: Η λοίμωξη από χλαμύδια, η οποία είναι βακτηριακής φύσης, είναι επίσης μια λοίμωξη, που προκαλείται μέσω της σεξουαλικής επαφής.
  • Διατροφή ανεπαρκής σε φρούτα και λαχανικά: Οι γυναίκες που δεν τρώνε αρκετά φρούτα ή λαχανικά χάνουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που κρατούν μακριά τους καρκίνους. Τα φυτοχημικά όπως οι βιταμίνες A, C, E και η β-καροτίνη είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Λοίμωξη από τον ιό HIV: Οι γυναίκες που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από ασθένειες όπως ο ιός HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) μπορεί επίσης να υποφέρουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Μακροχρόνια από του στόματος αντισυλληπτικά: Η χρήση μακροχρόνιων αντισυλληπτικών για ας πούμε 5 ή περισσότερα χρόνια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της γυναίκας να υποφέρει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Ένα άτομο που έχει οικογενειακό ιστορικό αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι λιγότερο γενετικά εξοπλισμένο για την καταπολέμηση της λοίμωξης HPV καλύτερα από άλλες γυναίκες.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο πόνος ή η αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ ή με άλλο τρόπο, οι κολπικές εκκρίσεις είναι μερικά σημάδια. αλλά δεν σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Καλύτερα να δεις γιατρό που θα σου ζητήσει να πας για τεστ Παπανικολάου

Στο τεστ Παπανικολάου, τοποθετείται στον κόλπο μια θήκη ή μια τυπική συσκευή που χρησιμοποιείται για την εξέταση του τραχήλου της μήτρας. Τα κύτταρα αφαιρούνται από την επιφάνεια της αυχενικής επιφάνειας με ένα βαμβάκι και στη συνέχεια αλείφονται σε μια γυάλινη πλάκα. Ένα άλλο δείγμα λαμβάνεται από τη ζώνη Τ με πλαστική σπάτουλα. Υπάρχουν νέες τεχνικές γνωστές ως τεστ Παπανικολάου με βάση το υγρό που δίνουν μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας. Η διαφάνεια αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο όπου ένας κυτταροτεχνολόγος (ένα άτομο που εξετάζει τις διαφάνειες) και ένας παθολόγος εξετάζουν το δείγμα για τυχόν ανωμαλίες. Το τεστ Παπανικολάου είναι συνήθως ακριβές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ακόμη και στα αρχικά στάδια. Για να αυξήσετε την αξιοπιστία του τεστ Παπανικολάου, πηγαίνετε στο γιατρό σας δύο εβδομάδες μετά την τελευταία σας έμμηνο ρύση και αποφύγετε το σεξ, το λούσιμο, τη χρήση ταμπόν ή τη χρήση κολπικών κρέμες, πούδρες, υπόθετα, σπρέι κ.λπ. τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εξέταση.

Μια μη φυσιολογική αναφορά τεστ Παπανικολάου ΔΕΝ σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σημαίνει απλώς ότι έχετε κάποιο είδος κυτταρικής αλλαγής στα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου είναι μόνο ένα μέσο προσυμπτωματικού ελέγχου, υπάρχουν και άλλα τεστ που είναι σημαντικά για την επιβεβαίωση των ανωμαλιών του τεστ Παπανικολάου και τη διάγνωση της νόσου. Πρέπει να κάνετε κάποιου είδους παρακολούθηση, επανέλεγχο μετά από κάποιους μήνες. Ανάλογα με τον βαθμό της ανωμαλίας, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει βιοψία, κολποσκόπηση (μεγέθυνση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας) ή απόξεση.

Ποια πρέπει να είναι η κανονικότητα του τεστ Παπ:

Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής μιας γυναίκας. Συνιστάται να πηγαίνετε για τεστ Παπ κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ο συνδυασμός του τεστ HPV με το τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον έλεγχο ρουτίνας για γυναίκες άνω των 30 ετών. Μεταβείτε στο ιστολόγιό μου που παρατίθεται παρακάτω για να μάθετε σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *