Συμπτώματα και θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες μεταξύ των ατόμων, και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτόν φοβούνται επίσης, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τον φόβο από την ασθένεια του καρκίνου είναι να ανιχνεύσετε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και να αποκτήσετε το εύρος της αφαίρεσης από το σώμα σου.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος. Περίπου 5,4 εκατομμύρια βασικοί και ακανθοκυτταρικοί καρκίνοι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. (Αυτά βρίσκονται σε περίπου 3,3 εκατομμύρια Αμερικανούς· μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν.) Το μελάνωμα, ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, θα ευθύνεται για περίπου 76.380 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος το 2016

Το άρθρο εξηγεί για τον καρκίνο του δέρματος και τις αιτίες του. Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια κοινή και τοπικά καταστροφική (κακοήθης ή καρκινική) ανάπτυξη του δέρματος. Προέρχεται από τα κύτταρα που ευθυγραμμίζονται κατά μήκος της μεμβράνης του δέρματος που χωρίζει το επιφανειακό στρώμα του δέρματος από τα βαθύτερα στρώματα. Σε αντίθεση με το δερματικό καρκινικό μελάνωμα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ειδών καρκίνου του δέρματος έχουν περιορισμένη πιθανότητα να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος και να γίνουν απειλητικά για τη ζωή.

Υπάρχουν συνήθως τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος

• Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (πιο συχνό)

• Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

• Μελάνωμα (το οποίο προέρχεται από τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστική ουσία)

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (πιο συχνό)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός καρκίνος στον άνθρωπο. Πάνω από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις βασικοκυτταρικού καρκινώματος διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος, συμπεριλαμβανομένου του επιφανειακού τύπου, της λιγότερο ανησυχητικής ποικιλίας. ο οζώδης τύπος, ο πιο κοινός. και το μορφομορφικό, το πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται στον περιβάλλοντα ιστό (διηθούνται) χωρίς καλά καθορισμένο όριο.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνόλου του, αλλά είναι πιο συχνό σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βιολογική του συμπεριφορά μοιάζει πολύ με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα με μια μικρή αλλά σημαντική πιθανότητα εξάπλωσης από απόσταση. Λιγότερο κοινά περιλαμβάνουν το μελάνωμα, το καρκίνωμα των κυττάρων Merkel, το άτυπο ινοξάνθωμα, το δερματικό λέμφωμα και το δερματοϊνοσάρκωμα.

Μελάνωμα

Η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου, αυτές οι καρκινικές αναπτύξεις αναπτύσσονται όταν η μη επισκευασμένη βλάβη DNA στα κύτταρα του δέρματος (τις περισσότερες φορές προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία από την ηλιοφάνεια ή το σολάριουμ) πυροδοτεί μεταλλάξεις (γενετικά ελαττώματα) που οδηγούν τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να σχηματίζουν κακοήθεις όγκους. Αυτοί οι όγκοι προέρχονται από τα μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο βασικό στρώμα της επιδερμίδας. Τα μελανώματα συχνά μοιάζουν με κρεατοελιές. μερικά αναπτύσσονται από κρεατοελιές. Η πλειοψηφία των μελανωμάτων είναι μαύρα ή καφέ, αλλά μπορεί επίσης να είναι στο χρώμα του δέρματος, ροζ, κόκκινο, μωβ, μπλε ή λευκό. Το μελάνωμα προκαλείται κυρίως από την έντονη, περιστασιακή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (συχνά οδηγεί σε ηλιακά εγκαύματα), ειδικά σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Το μελάνωμα σκοτώνει περίπου 10.130 ανθρώπους στις ΗΠΑ ετησίως. Εάν το μελάνωμα αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι σχεδόν πάντα ιάσιμο, αλλά εάν δεν είναι, μπορεί να προχωρήσει και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπου γίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος περιλαμβάνουν:

• Υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (από το ηλιακό φως ή τα σολάριουμ και τους λαμπτήρες)

• Χλωμό δέρμα (εύκολα καίγεται από τον ήλιο, δεν μαυρίζει πολύ ή καθόλου, φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά)

• Έκθεση σε μεγάλες ποσότητες λιθανθρακόπισσας, παραφίνης, ενώσεων αρσενικού ή ορισμένων τύπων λαδιού

• Εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας είχατε καρκίνο του δέρματος

• Πολλαπλοί ή ασυνήθιστοι κρεατοελιές

• Σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στο παρελθόν

• Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

• Μεγαλύτερη ηλικία (αν και μελανώματα εντοπίζονται και σε νεότερα άτομα)

Σημεία και συμπτώματα καρκίνου του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εντοπιστεί νωρίς και εσείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παίζετε βασικό ρόλο στην εύρεση του καρκίνου του δέρματος. Μάθετε πώς να εξετάζετε το δέρμα σας για αλλαγές. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν πάροχο:

• Οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, ειδικά στο μέγεθος ή το χρώμα ενός σπίλου, μιας ανάπτυξης ή κηλίδας ή μιας νέας ανάπτυξης (ακόμα και αν δεν έχει χρώμα)

• Απολέπιση, τραχύτητα, διαρροή, αιμορραγία ή αλλαγή στον τρόπο εμφάνισης μιας περιοχής του δέρματος

• Πληγή που δεν επουλώνεται

• Η εξάπλωση της χρωστικής ουσίας (χρώμα) πέρα ​​από τα σύνορά της, όπως σκούρο χρώμα που απλώνεται πέρα ​​από την άκρη ενός σπίλου ή σημάδι

• Αλλαγή στην αίσθηση, όπως κνησμός, ευαισθησία ή πόνος

Πώς να αποτρέψετε;

Πολλοί τύποι καρκίνου μπορούν να προληφθούν αποφεύγοντας τους παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων. Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν την προστασία από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακών, προστατευτικών ενδυμάτων και την αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες αιχμής 9 π.μ. έως 3 μ.μ. Οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προστατεύονται από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε σολάριουμ, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Κατά την επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής επιλογής, ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη την ηλικία και τη γενική υγεία σας, τον τύπο και το μέγεθος του καρκίνου, πού βρίσκεται στο σώμα σας και τι θέλετε. Η επιλογή θεραπείας θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν ο καρκίνος του δέρματος έχει εξαπλωθεί αλλού στο σώμα σας.

Οι τύποι θεραπείας περιλαμβάνουν:

• Χειρουργική επέμβαση

• Κατάψυξη

• Ξύσιμο

• Ακτινοθεραπεία

• Χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε πολλές χώρες. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος. Συνήθως σχηματίζονται στο κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα χέρια. Ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα, είναι πιο επικίνδυνος αλλά λιγότερο συχνός.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος, αλλά είναι πιο συχνός σε άτομα που

• Περάστε πολύ χρόνο στον ήλιο ή έχετε καεί

• Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια

• Έχετε ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του δέρματος

• Είναι άνω των 50 ετών

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.