Σημεία και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτό είναι το κάτω μέρος του πεπτικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των άχρηστων προϊόντων και την αποβολή τους από το σώμα. Συχνά η ορολογία, καρκίνος του παχέος εντέρου, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους καρκίνους που εμφανίζονται στο κατώτερο έντερο. Ο καρκίνος του ορθού θα συμβεί στις τελευταίες 6 ίντσες του παχέος εντέρου.

Περίπου 112.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου ετησίως. Παρόλο που ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να προληφθεί, κατατάσσεται επίσης ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός θανάτων λόγω καρκίνου. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν ως μια μικρή καλοήθη συστάδα κυττάρων που ονομάζεται πολύποδας. Με την πάροδο του χρόνου αυτοί οι πολύποδες θα εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι πολύποδες μπορεί να είναι μικροί και θα παράγουν πολύ λίγα συμπτώματα, αν υπάρχουν καθόλου.

Προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικές θεραπείες απαιτούνται τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον εντοπισμό των πολύποδων πριν γίνουν καρκινικοί. Όταν εμφανίζονται σημεία και συμπτώματα, σημαίνει συχνά ότι έχει αναπτυχθεί καρκίνος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, τα οποία δεν σημαίνουν όλα καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια σειρά από άλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Το πρώτο από τα οποία είναι το ιάσιμο σύνδρομο του εντέρου που είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο στο στομάχι, κράμπες και φούσκωμα καθώς και διάρροια και δυσκοιλιότητα. Η εκκολπωματίτιδα είναι μια άλλη πάθηση, κατά την οποία σχηματίζονται σακουλάκια στα τοιχώματα του παχέος εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια, όπως η σαλμονέλα και οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και πληγές στα έντερα θα αναπτυχθούν επίσης από συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, ο καρκίνος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του όγκου. Τα άτομα που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου θα εμφανίσουν επίσης αίμα στα κόπρανα ή πολύ σκούρα κόπρανα. Το χρώμα των κοπράνων είναι αποτέλεσμα του μεταβολισμένου αίματος που μπήκε στα έντερα. Όταν το αίμα είναι οπτικά εμφανές στα κόπρανα, ο όγκος βρίσκεται συχνά χαμηλότερα στα έντερα και όταν αυτό το εργαλείο είναι πιο σκούρο, ο όγκος μπορεί να βρίσκεται ψηλότερα.

Τα άτομα θα βιώσουν επίσης μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως συχνότερες κενώσεις και αίσθηση ότι τα έντερα δεν είναι εντελώς άδεια. Λόγω της πιθανής αναιμίας, τα άτομα θα υποφέρουν επίσης από κόπωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο όγκος θα διακόψει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα και θα οδηγήσει σε ανεξήγητη απώλεια βάρους. Τα άτομα μπορεί επίσης να υποφέρουν από διάρροια ή δυσκοιλιότητα ανάλογα με τη θέση του όγκου και πόσο από τα έντερα εμποδίζει. Μερικές φορές τα ίδια τα κόπρανα είναι πιο στενά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο όγκος βρίσκεται χαμηλότερα στο ορθό. Τα άτομα μπορεί επίσης να υποφέρουν από φούσκωμα, πληρότητα, κράμπες και έμετο.

Κατά καιρούς τα άτομα θα διαπιστώσουν ότι υποφέρουν από μη ειδικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και κράμπες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι παρών για αρκετά χρόνια πριν το άτομο εμφανίσει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ετήσιοι προληπτικοί έλεγχοι είναι πολύ σημαντικοί για την πρόληψη της ανάπτυξης προχωρημένου σταδίου καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας τα άτομα είναι συχνά σε θέση να βιώσουν ένα πολύ αποτελεσματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο που δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής τους.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.