Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω καρκίνο του μαστού; Συμπτώματα & Θεραπείες

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του Καρκίνου του Μαστού;

Υπάρχουν πολλά κοινά και ορισμένα διακριτά σημάδια που εμφανίζονται όταν αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού.

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν:

 • Εξόγκωμα στο στήθος

 • Αλλαγή μεγέθους/σχήματος/εμφάνισης στήθους

 • Αλλαγή/νέο λακκάκι στο δέρμα του μαστού

 • Πρόσφατα ανεστραμμένη θηλή

 • Απολέπιση/ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τη θηλή (areola)

 • Ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού

Η αιτία για την ανάπτυξη του καρκίνου είναι ακόμη άγνωστη, ωστόσο, όταν ο καρκίνος επηρεάζει το στήθος οδηγεί σε ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του ιστού του μαστού. Τα προσβεβλημένα από τον καρκίνο κύτταρα στο μαστό αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα και ανεξέλεγκτα τα οποία στη συνέχεια αρχίζουν να σχηματίζουν σβώλους (ογκώδεις αναπτύξεις). Ο καρκίνος είναι επίσης γνωστό ότι εξαπλώνεται (κάνει μεταστάσεις) στους άλλους περιβάλλοντες ιστούς και όργανα, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται ως επί το πλείστον ξεκινώντας από τα κύτταρα των ιστών των γαλακτοπαραγωγικών πόρων (γνωστό και ως διηθητικό καρκίνωμα του πόρου) ή μπορεί να ξεκινήσει στους λοβούς (διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα) καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του μαστού.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Αντιμετωπίζεται επιτυχώς όταν διαγνωστεί νωρίτερα και αντιμετωπιστεί ανάλογα. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα και πιο κοινά τεστ διάγνωσης για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού:

Εξέταση μαστού – Αυτή είναι μια φυσική εξέταση των μαστών που επιτρέπει στον γιατρό να ελέγξει τον ιστό του μαστού για εξογκώματα. Ο γιατρός θα ελέγξει τους μαστούς και τους λεμφαδένες στη μασχάλη για ανωμαλίες.

Μαστογραφία – Αυτή είναι μια ακτινογραφία για τους μαστούς. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα για να δείτε οποιαδήποτε μη φυσιολογική ανάπτυξη στον ιστό του μαστού.

υπερηχογράφημα – Το τεστ υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να παράγει λεπτομερή στοιχεία της εσωτερικής δομής του μαστού. Αυτή η εξέταση θα επισημάνει αποτελεσματικά κάθε τύπο μη φυσιολογικού όγκου ή μάζας στο στήθος.

Βιοψία – Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο για να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του ύποπτου καρκινικού ιστού από το εσωτερικό του μαστού. Αυτό το δείγμα ιστού μαστού αποστέλλεται στη συνέχεια σε παθολογικό εργαστήριο για λεπτομερή ανάλυση.

MRI μαστού – Η μαγνητική τομογραφία μαστού (MRI) είναι μια προηγμένη διαγνωστική απεικονιστική εξέταση. Χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει μια σημαντικά λεπτομερή εικόνα διατομής του ιστού του μαστού. Μια χρωστική αντίθεσης εγχέεται συχνά πριν από τη μαγνητική τομογραφία μαστού για να τονιστεί οποιαδήποτε ανωμαλία στον ιστό του μαστού.

Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση του καρκίνου. Εάν εντοπιστεί καρκίνος του μαστού σε ένα άτομο, τότε ο γιατρός θα συμβουλεύσει μία από αυτές τις εξετάσεις για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού:

 • Εξέταση αίματος – Μια εξέταση CBC (πλήρης εξέταση αίματος) είναι πιο χρήσιμη για τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου του μαστού.
 • Προχωρημένη μαστογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία μαστού
 • Αξονική τομογραφία μαστού (αξονική τομογραφία).
 • Σάρωση PET μαστού (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).

Η διαδικασία σταδιοποίησης βοηθά τον γιατρό να προσδιορίσει την έκταση ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού και αυτό με τη σειρά του βοηθά στον προσδιορισμό της καταλληλότερης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία του καρκίνου. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από διάφορους παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, το μέγεθός του, που επηρεάζουν μαζί με την ηλικία του ασθενούς, το συνολικό επίπεδο υγείας κ.λπ. που θα εξετάσει ο γιατρός.

Αυτοί είναι οι διάφοροι τύποι θεραπειών για τον καρκίνο:

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του μαστού είναι μια από τις πιο κοινές και αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας. Σε αυτό, υπάρχουν υπό-τύποι χειρουργικών διεργασιών που εκτελούνται, όπως:

 • Ογκεκτομή – Αυτή είναι μια επιλεκτική χειρουργική θεραπεία καρκίνου για όγκους του μαστού μικρότερου μεγέθους. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μια ευρεία τοπική μέθοδο εκτομής για να αφαιρέσει τον καρκινικό ιστό καθώς και ένα μικρό περιθώριο από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό, καθώς και για να αποτρέψει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.
 • Μαστεκτομή – Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνους. Περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του ιστού του μαστικού αδένα, συμπεριλαμβανομένων των λοβών, του λιπώδους ιστού, των γαλακτοφόρων αγωγών, της θηλής, της θηλής, καθώς και κάποιου τμήματος του δέρματος.
 • Βιοψία φρουρού – Αυτή η χειρουργική θεραπεία του μαστικού αδένα είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό του εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γύρω λεμφαδένες. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει μερικούς από τους λεμφαδένες που βρίσκονται πιο κοντά στο στήθος για να ελέγξει για καρκινικά κύτταρα ή παροχέτευση από τον όγκο.
 • Μασχαλιαία λεμφαδένα – Σε περίπτωση που ο χειρουργός εντοπίσει καρκινικά κύτταρα στους φρουρούς λεμφαδένες, οι πρόσθετοι λεμφαδένες κοντά στη μασχάλη μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά.
 • Αντιπλευρική προφυλακτική μαστεκτομή – Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση και των δύο ιστών του μαστού ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι ο καρκίνος προσβάλλει έναν από τους μαστούς. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου στον προσβεβλημένο μαστό και η εξάπλωση του καρκίνου στον άλλο υγιή ιστό του μαστού.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία, γνωστή και ως ακτινοθεραπεία, είναι μια μέθοδος θεραπείας του καρκίνου του μαστού που περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας (ή πρωτονίων) για τη στόχευση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον ιστό του μαστού. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει ως εξωτερική επέμβαση ή ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο για να εισαγάγει μια μικρή ραδιενεργή συσκευή στον μαστό (βραχυθεραπεία) για πιο στενή πρόσβαση, δίνοντας αποτελεσματική δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα του ιστού του μαστού.

Αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με μια χειρουργική θεραπεία καρκίνου του μαστού σε περίπτωση που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει ολόκληρο τον καρκινικό ιστό.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού ειδικά σχεδιασμένων φαρμακευτικών φαρμάκων που στοχεύουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο μαστό. Αυτή η μέθοδος θεραπείας χρησιμοποιείται επίσης πριν από τη θεραπεία μεγάλου μεγέθους όγκου του μαστού. Τα φαρμακευτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη μείωση του μεγέθους του μεγάλου καρκινικού όγκου στο μαστό, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια χρησιμοποιώντας χειρουργικές μεθόδους.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *