Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου;

Ο καρκίνος δεν είναι αποκλειστική ασθένεια αλλά μια ομάδα ασθενειών. Επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Αυξάνονται σε μεγάλους αριθμούς και χτυπούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το σώμα μας έχει κύτταρα που ζουν τη ζωή τους και πεθαίνουν. Αναπληρώνονται με νέα κύτταρα. Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά σε περίπτωση καρκίνου, αυτά τα κύτταρα δεν πεθαίνουν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς. Δεν χρειάζονται από το σώμα αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί. Είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα ώστε να αποτραπεί η εισβολή.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου που είναι γνωστοί στον άνθρωπο. Μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μερικά από αυτά είναι ειδικά για το ένα φύλο καθώς το όργανο δεν βρίσκεται στο άλλο. Δύο κοινά παραδείγματα είναι ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες. Δεν υπάρχουν ακριβείς αιτίες καρκίνου. Εμφανίζεται όταν υπάρχουν αλλαγές στο DNA των κυττάρων. Αυτό το DNA βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που ενημερώνει τα κύτταρα να εκτελούν ορισμένες λειτουργίες. Αλλά όταν υπάρχει λάθος στην επικοινωνία, το κύτταρο έχει τη δυνατότητα να γίνει καρκινικό. Όχι μόνο επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη αυτών των κυττάρων αλλά επίσης αποτυγχάνουν να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους.

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες γονιδιακών μεταλλάξεων –

• Μεταλλάξεις που υπάρχουν από τη γέννηση

Αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στο σώμα από τη στιγμή της γέννησης. Γεννήθηκες μαζί τους και μπορεί να κληρονομηθείς από τους γονείς. Αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των καρκίνων προκαλείται από αυτό.

• Μεταλλάξεις που σχηματίζονται μετά τον τοκετό

Αυτά είναι σημαντικά σε αριθμό και μορφή μετά τη γέννηση. Μπορεί να προκληθεί λόγω επιλογών τρόπου ζωής ή παρενέργειας κάποιας ασθένειας.

Το πιο επικίνδυνο με τον καρκίνο είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής αιτία. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια, αλλά η απομάκρυνση από όλους μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο. Μερικοί από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

• Ηλικία – χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναπτυχθούν πολλοί καρκίνοι και να εμφανίσουν συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχουν στο σώμα για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

• Πολλές επιλογές τρόπου ζωής θεωρούνται παράγοντες κινδύνου. Περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την τακτική κατανάλωση αλκοόλ.

• Η υπερβολική έκθεση στο δέρμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος. Προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και φουσκάλες στο σώμα.

• Μικρές μερίδες καρκίνου προκαλούνται επίσης από την κληρονομιά του από τα μέλη της οικογένειας. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν ένα ή περισσότερα στενά μέλη πάσχουν από αυτόν.

• Η παχυσαρκία προκαλεί πολλά προβλήματα βάρους τα οποία σχετίζονται άμεσα με αυτή την ασθένεια. Τα λιποκύτταρα που υπάρχουν στο σώμα επηρεάζουν τις διαδικασίες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

• Το περιβάλλον προκαλεί επίσης ορισμένα προβλήματα. Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, η εισπνοή παθητικού καπνού μπορεί να είναι επιβλαβής.

Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος των Καρκίνων εάν πιστεύετε ότι κάποιος από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου σχετίζεται με εσάς. Οι συνήθεις μέθοδοι θεραπείας είναι –

• Χημειοθεραπεία

Αυτή η μέθοδος θεραπείας χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε αυτή τη θεραπεία χρησιμοποιείται είτε ένα μόνο φάρμακο είτε συνδυασμός φαρμάκων. Αλλά καθώς σκοτώνουν τα κύτταρα πολύ γρήγορα, μπορεί να υπάρξει βλάβη σε κάποια κοντινά κύτταρα. Μπορεί να χορηγηθεί πριν ή μετά το χειρουργείο ή ως μοναδική μέθοδος.

• Ακτινοθεραπεία

Καταστρέφει τα προσβεβλημένα κύτταρα με τη χρήση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας και άλλων μεθόδων ακτινοβολίας. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο λαμβάνουν ακτινοθεραπεία σε κάποιο σημείο.

• Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλουν. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της νόσου αλλά και για τη διάγνωσή της στο σώμα. Η σταδιοποίηση είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης που γίνεται για να διαπιστωθεί η έκταση του όγκου.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *