Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο, στους άνδρες, στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Κόσμου. Οι άνδρες έχουν μία στις πέντε πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, ενώ οι γυναίκες έχουν μία στις οκτώ πιθανότητες καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ περισσότερο τα συμπτώματα, τα σημεία και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Ίσως επειδή η κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού τείνει να υπερβαίνει το ποσό που δαπανάται για τον καρκίνο του προστάτη!

Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί αναπτύσσεται ο καρκίνος του προστάτη ή τι ακριβώς τον προκαλεί. Η ηλικία φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας (ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά όσο μεγαλώνετε), αλλά η διατροφή, οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο.

Ηλικία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος πριν από την ηλικία των 50 ετών. Ο αριθμός των περιπτώσεων σε άνδρες ηλικίας 70 ετών και άνω αυξάνεται δραματικά. Ως εκ τούτου, καθώς ζούμε περισσότερο, περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε αυτήν την ομάδα κινδύνου.

Διατροφή: Γνωρίζουμε ότι μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης οδηγεί σε παχυσαρκία. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη, όπως ο καρκίνος του μαστού, είναι πολύ λιγότερο συχνός σε χώρες όπως η Ιαπωνία. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι ήταν αποτέλεσμα γενετικής. Αλλά όταν οι Ιάπωνες άντρες μετακομίζουν στις ΗΠΑ και ανταλλάσσουν τη διατροφή τους με τη διατροφή μας κυρίως πλούσια σε λιπαρά, η συχνότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας αυξάνεται σημαντικά. Στις ιαπωνικές οικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς, η πιθανότητα να προσβληθούν οι άνδρες από αυτή τη νόσο είναι ελαφρώς μικρότερη από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Γνωρίζατε ότι δεν είναι μόνο οι άνδρες που παθαίνουν καρκίνο του προστάτη, το ίδιο και οι οικόσιτοι σκύλοι. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτό αποδεικνύει ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας, καθώς τα σκυλιά μπορούν να τρέφονται με την ίδια τροφή με τους ανθρώπους τους.

Φυλή: Ορισμένες φυλές κινδυνεύουν περισσότερο από αυτόν τον τύπο καρκίνου, αλλά το αν αυτό εξαρτάται από τη φυλή ή τον ανεπαρκή έλεγχο δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος για τους Αφροαμερικανούς είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των γειτόνων τους.

Οι Σουηδοί άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους Γερμανούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Ισραηλινούς να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια. Γιατί; Κανείς δεν είναι σίγουρος, αλλά φαίνεται ότι η διατροφή, η έκθεση στον ήλιο και το περιεχόμενο του εδάφους μπορεί να είναι μερικοί από τους παράγοντες που εμπλέκονται.

Περίληψη: Η ηλικία, η διατροφή και η φυλή παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Προστάτη. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι κάθε άνδρας θα πάθει τελικά αυτή τη μορφή καρκίνου εάν ζήσει αρκετά. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνος, καθώς μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους που αναζητούν και επωφελούνται από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *