Πόνοι στο στήθος – Αναπτύσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνους στο στήθος νομίζουν αυτόματα ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα με την καρδιά. Ωστόσο, όχι μόνο οι πόνοι στο στήθος αποτελούν ένδειξη καρδιακής νόσου (αν και πρωταρχικός παράγοντας), αλλά και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (25% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζουν πόνους στο στήθος [smoking is the most common cause of chest pain occurrence, with lung cancer the second – other causes may include: second-hand smoke and asbestos dust]).

Πόνοι στο στήθος – που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα προκαλούνται συνήθως από την ανάπτυξη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα – SCLC (ο λιγότερο κοινός, πιο επιθετικός καρκίνος του πνεύμονα που αποτελεί μεταξύ 10% – 15% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα). Το SCLC, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη (ταχεία μετάσταση [spread throughout the body]) μορφή καρκίνου του πνεύμονα που συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο (60% – 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με SCLC βρίσκονται στο στάδιο III – IV της νόσου, γεγονός που καθιστά όχι μόνο δύσκολη τη θεραπεία του, αλλά προσφέρει και κακή πρόγνωση για τον ασθενή [average 5-year life-expectancy]).

*Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το SCLC μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα/συριγμό, δυσφωνία (αφύσικη βαθιά/ τραχιά ποιότητα φωνής), πόνους στην κοιλιά και δύσπνοια.

Οι πόνοι εμφανίζονται συνήθως λόγω του SCLC που ξεκινά από το κέντρο του θώρακα. Η φλεγμονή (λόγω λοιμώξεων μέσα/περιβάλλον τους πνεύμονες), ο ερεθισμός του βλεννογόνου του πνεύμονα, η πίεση στο στήθος (λόγω φλεγμονής/όγκου των νεύρων) και καταπονημένοι μύες (λόγω επίμονου βήχα), μπορεί όλα να επηρεάζουν γιατί είναι διαδεδομένοι οι πόνοι στο στήθος . Ωστόσο, το SCLC μπορεί να δώσει γρήγορα μεταστάσεις και σε άλλες περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα: οι λεμφαδένες, τα οστά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος μπορούν να επηρεαστούν γρήγορα από την ασθένεια.

Διάγνωση – θα είναι συνήθως με τη μορφή φυσικής εξέτασης, ακολουθούμενη από ακτινογραφία θώρακος, βρογχοσκόπηση (επιθεώρηση τραχείας), αξονική τομογραφία κοιλίας, εγκεφάλου και θώρακα, σάρωση PET (επιθεώρηση καρκίνου του θώρακα), κυτταρολογία πτυέλων (μικροσκοπική ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα μέσω δειγμάτων βλεννογόνου και θωρακοσκόπηση (γίνονται τομές μέσω των πλευρών για επιθεώρηση των πνευμόνων).

Θεραπευτική αγωγή – συνήθως δεν θα περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ως πρώτη επιλογή, μάλλον: χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και θεραπείες κλινικών δοκιμών (νέα φάρμακα, συνδυασμοί και θεραπείες). Η πρώιμη διάγνωση θα δώσει στον ασθενή καλύτερη πρόγνωση. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει συνήθως (η διάγνωση τελικού σταδίου του SCLC είναι πιο συχνή), η πρόγνωση ενός ασθενούς μπορεί να θεωρηθεί μόνο κακή (οι μεμονωμένες ιδιαιτερότητες θα επηρεάσουν κάθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα του ασθενούς).

Σημείωση: Η σειρά που μπορεί να πραγματοποιηθούν τόσο τα σχέδια διάγνωσης όσο και τα σχέδια θεραπείας θα εξαρτηθεί από τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης (σταδιοποίηση, κ.λπ.) και τις συστάσεις των ίδιων των γιατρών (όχι απαραίτητα στις εντολές που δίνονται και δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες).

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *