Ομάδες Υποστήριξης Καρκίνου – Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμμετοχής και της παρακολούθησης σε αυτές κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας

Έχετε διαγνωστεί με καρκίνο και εξακολουθείτε να ανησυχείτε από τα νέα. Θυμάμαι ακόμα εκείνη την περίοδο, παρόλο που είμαι τώρα 11 χρόνια survivor. Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας, που υποθέσατε ότι θα ήταν οι πέτρες σας κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, είναι σχεδόν εξίσου αναστατωμένοι και δεν κατάφεραν να παρέχουν την υποστήριξη που τόσο πολύ χρειάζεστε. Είναι μια ομάδα υποστήριξης η απάντηση;

Μία από τις πιο διάσημες και επιδραστικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των ομάδων υποστήριξης διεξήχθη από τον Δρ David Spiegel, ψυχίατρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Δρ Spiegel διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που τοποθετήθηκαν τυχαία σε εβδομαδιαίες ομάδες υποστήριξης για ένα χρόνο έζησαν σημαντικά περισσότερο από τους ελέγχους — ασθενείς που τυχαία κατανεμήθηκαν μόνο σε τακτική ιατρική περίθαλψη.

Η μελέτη, που κάποτε διαφημιζόταν ως το χρυσό πρότυπο στην έρευνα σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης και τους επιζώντες, από τότε αμφισβητήθηκε. Για να επιβεβαιώσουν τα πάλαι ποτέ ανακοινωθέντα αποτελέσματα, το Spiegel και μια ομάδα ερευνητών από το Στάνφορντ σχεδίασαν μια άλλη μελέτη, για να αναπαράγουν τα προηγούμενα ευρήματά τους ότι η εντατική ομαδική θεραπεία επέκτεινε τους χρόνους επιβίωσης των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματά τους; Διαπίστωσαν ότι το προηγούμενο εύρημα ότι η μεγαλύτερη επιβίωση συσχετίστηκε με υποστηρικτική εκφραστική ομαδική θεραπεία δεν επαναλήφθηκε. Είπαν επίσης ότι αν και είναι πιθανό οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στην επιβίωση να σχετίζονται με ένα μικρό υποδείγμα γυναικών, απαιτήθηκε περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των διαφορών στις υποομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, πρέπει να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ή όχι; Τα ακόλουθα σημεία είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βρίσκουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα υποστήριξης του καρκίνου αναπόσπαστο συστατικό της θεραπείας και του θεραπευτικού τους ταξιδιού.

  1. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν μια νέα στάση απέναντι στην ασθένειά τους. Αντί να βλέπουν τη διάγνωση του καρκίνου τους ως απλώς καταστροφική, πολλές ομάδες υποστήριξης που παρακολουθούν διαπιστώνουν ότι η ομάδα τους βοηθά να βρουν τα δώρα της ασθένειας.
  2. Με την υποστήριξη των μελών της ομάδας, κάνουν τις αλλαγές στη ζωή τους που πιστεύουν ότι είναι σημαντικές και έχουν αναβάλει.
  3. Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληροφοριών και πόρων, πολλοί συμμετέχοντες σε ομάδες υποστήριξης καρκίνου έχουν πρόσβαση σε πόρους που μπορεί να μην γνώριζαν.
  4. Υπάρχει άνεση στο να ανήκεις σε μια ομάδα που μιλά την ίδια γλώσσα που μιλάς, επειδή έχουν βιώσει τα ίδια πράγματα.
  5. Υπάρχει απίστευτη ελευθερία στο να μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής για αυτό που περνάς και να μην χρειάζεται να επικρίνεις τον εαυτό σου λόγω της ενόχλησης των αγαπημένων και των φίλων σου με τη διάγνωση του καρκίνου.
  6. Αυξάνουν την κατανόηση των μελών της ομάδας υποστήριξης του καρκίνου για τη διάγνωση και τη θεραπεία μέσω των εμπειριών άλλων ανθρώπων.
  7. Μαθαίνουν δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.
  8. Μπορούν να σφυρηλατηθούν δυνατές νέες φιλίες μεταξύ των επιζώντων του καρκίνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλοί θετικοί λόγοι για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης. Η απόφαση είναι άκρως προσωπική. Αλλά μην αισθάνεστε άσχημα αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι για εσάς, κάτι που συνέβη για μένα.

Όταν διαγνώστηκα για πρώτη φορά με καρκίνο πριν από 10 χρόνια, παρακολούθησα δύο ομάδες υποστήριξης. Το ένα είχε επικεφαλής έναν πρώην επιζώντα και ήταν λιγότερο δομημένο από τη δεύτερη ομάδα στην οποία εντάχθηκα. Βρήκα τη δεύτερη ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν ένας θεραπευτής, απίστευτα καταθλιπτική. Τροφοδοτούσε τον απίστευτο φόβο που ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Επειδή η διάγνωσή μου ήρθε τον ίδιο μήνα που μάθαμε ότι ο πρωτοπαθής καρκίνος του μαστού της μαμάς μου είχε κάνει μετάσταση, είχα ένα μεγάλο κύμα φόβου και άγχους. Η συνάντηση με άλλους επιζώντες των οποίων ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση, επιδείνωσε τον τρόμο μου. Κατά συνέπεια, αντί να νιώθω την υποστήριξη που νιώθουν πολλοί άνθρωποι από την παρουσία τους σε αυτές τις ομάδες, το μόνο που ένιωσα ήταν αυξημένος φόβος. Έφυγα από την ομάδα υποστήριξης του καρκίνου μετά από τέσσερις συναντήσεις.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης είναι μια προσωπική απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο από εσάς. Εάν η ομάδα υποστήριξης καρκίνου στην οποία συμμετέχετε δεν σας βοηθά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για τον καρκίνο, αναζητήστε μια άλλη, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά. Χάρη στο Διαδίκτυο και την κοινωνική δικτύωση, υπάρχουν πολλές ομάδες για να διαλέξετε.

About admin

Check Also

Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.