Κατανόηση των τύπων προχωρημένων καρκίνων του προστάτη και του ποσοστού επιβίωσης

Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη δίνει συχνά μεταστάσεις στα οστά. Το ποσοστό επιβίωσης του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στα οστά είναι πολύ χαμηλό. Ωστόσο, η πρόγνωση εξακολουθεί να είναι ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με τις ηπατικές μεταστάσεις.

Όταν κάποιος διαγνωστεί πολύ αργά με καρκίνο του προστάτη, υπάρχει 60 τοις εκατό πιθανότητα ο καρκίνος να εξαπλωθεί στα οστά. Όταν ο καρκίνος έχει δώσει μετάσταση στα οστά, η θεραπεία θα γίνει πιο περίπλοκη. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό μεταστατικής επιβίωσης για οστικές μεταστάσεις μπορεί να είναι μικρότερο από 40%. Οι περισσότεροι ασθενείς με οστικές μεταστάσεις μπορούν να επιβιώσουν μόνο για περίπου 19 έως 21 μήνες μετά τη διάγνωση.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος, πολλοί ασθενείς δεν παρατηρούν πραγματικά τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 50% των ασθενών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη όταν έχει εξαπλωθεί στα οστά. Σε αυτή την περίπτωση, για να βελτιωθεί το ποσοστό επιβίωσης του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη και επίσης για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική θεραπεία, ο γενικός ιατρός πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει εάν ο καρκίνος προέρχεται από τα οστά ή είναι μετάσταση καρκίνου από άλλες θέσεις.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα και επίσης διαταραχή της ροής των ούρων. Ωστόσο, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά, οι ασθενείς θα εμφανίσουν επιπλέον συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τα πρώιμα συμπτώματα. Στην περίπτωση των οστικών μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πληγείσα περιοχή, πιο αδύναμα οστά, ξαφνικά κατάγματα και επίσης παράλυση. Τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και τα ισχία είναι συνήθως η θέση που επηρεάζεται από τον καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο ο καρκίνος να εμφανίζεται και στα άλλα οστά.

Διάγνωση και Θεραπεία

Οι οστικές μεταστάσεις μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστούν επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την αρθρίτιδα. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής με καρκίνο του προστάτη αισθάνεται κάποια συμπτώματα στην περιοχή των οστών, είναι καλύτερο να το ελέγξετε αμέσως γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πόνος να είναι σημάδι οστικών μεταστάσεων.

Η σάρωση οστών είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη διάγνωση των οστικών μεταστάσεων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ραδιενεργό ιχνηθέτη που εγχέεται ενδοφλεβίως στη φλέβα του ασθενούς. Εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από καρκίνο, η περιοχή θα φαίνεται σκοτεινή στην κάμερα.

Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά, το σχέδιο θεραπείας πρέπει να προσαρμοστεί. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή επειδή είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τα οστά. Εκτός από την ακτινοθεραπεία, τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσθετη θεραπεία για την ενίσχυση των οστών.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *