Καρκίνος του παχέος εντέρου: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους τύπους καρκίνου, τα συμπτώματα του οποίου μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο ευρέως αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται. Έτσι, αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, δεν υπάρχει χρόνος να περιμένετε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με άλλες ασθένειες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων για να μάθετε εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια ή όχι. Έτσι, τα πιο κοινά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία από το ορθό και αίμα στα κόπρανα ή στα εσώρουχα (παρεμπιπτόντως, πολλοί άνθρωποι τείνουν λανθασμένα να συνδέουν αυτά τα συμπτώματα με αιμορροΐδες και χάνουν πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για να σώσουν τη ζωή τους)

 • Terry ή μαύρα κόπρανα, τα οποία παρατηρούνται σε τακτική βάση (το θέμα είναι ότι το αίμα στα κόπρανα μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές και εάν ο όγκος βρίσκεται στα απομακρυσμένα μέρη του παχέος εντέρου, το αίμα μπορεί να αφομοιωθεί, προκαλώντας έτσι το μαύρο χρώμα του σκαμνιού)

 • Χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα, που είναι σημάδι συνεχούς κρυφής αιμορραγίας στον οργανισμό

 • Κόπωση, απώλεια συνείδησης, επαναλαμβανόμενες ζαλάδες, επίμονη απώλεια βάρους

 • Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ανεπαρκούς κινητικότητας του εντέρου

 • Εντερική απόφραξη, η οποία αναπτύσσεται ως επί το πλείστον, όταν ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μην επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου. Αυτές οι καταστάσεις απλά δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες, γιατί η κατάσταση ενός ασθενούς χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει. Τα συμπτώματα της απόφραξης του εντέρου περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο φούσκωμα, ναυτία, έμετο, κόπωση, κοιλιακό άλγος, πολύ κολλώδη κοιλιά (ή μέρη της), στενά κόπρανα ή σαν κορδέλα, αλλαγή της κανονικής διαδικασίας κίνησης του εντέρου, αίσθημα ατελούς εκκένωσης του εντέρου κ.λπ. .

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μέση διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα άτομο για να καταλάβει ότι κάτι κακό συμβαίνει στον οργανισμό και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένας γιατρός συνιστά σε έναν ασθενή να υποβληθεί σε μια σειρά αναλύσεων και ιατρικών εξετάσεων. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων

 • Εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα (FOBT)

 • Ψηφιακή ή φυσική εξέταση ορθού

 • Η κολονοσκόπηση, η οποία είναι μια υποχρεωτική ενδοσκοπική εξέταση που γενικά γίνεται με τη χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων και δείχνει τι συμβαίνει μέσα στο κόλον και μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη και την ακριβή θέση του όγκου, των πολύποδων ή άλλων προβλημάτων

 • Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση, η οποία απαιτείται για την εξέταση του ορθού και των κατώτερων τμημάτων του παχέος εντέρου

 • Κολονογραφία υπολογιστικής τομογραφίας

 • Κύσμα βαρίου κατά της αντίθεσης που ακολουθείται από τη διαδικασία ακτινογραφίας

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου εγκαίρως, πρέπει να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για όλα τα πιθανά θεραπεία καρκίνου του παχέος εντέρου μεθόδους, οι οποίες είναι οι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς στην περίπτωσή σας. Από σήμερα, αυτές οι μέθοδοι θεραπείας είναι οι εξής:

 • Χειρουργική επέμβαση, η οποία συνεπάγεται αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου

 • Χημειοθεραπεία, η οποία ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της προχωρημένης ανάπτυξης της νόσου σε περίπτωση που ο όγκος έχει επηρεάσει τους λεμφαδένες

 • Ραδιενεργή θεραπεία, η οποία επίσης ακολουθεί το χειρουργείο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του ορθού. Η διαδικασία δεν είναι αρκετά αποτελεσματική, όταν πρόκειται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

 • Σε περιπτώσεις του παχέος εντέρου τύπου της νόσου, οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν να δημιουργήσουν μόνιμη ή προσωρινή κολοστομία. Ενώ η τελευταία παραλλαγή είναι μια προσωρινή λύση, η οποία απαιτείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας του παχέος εντέρου μετά την επέμβαση, η μόνιμη κολοστομία μπορεί να παραμείνει για μια ζωή, προκαλώντας έτσι πολλά προβλήματα και στρες. Η απόφαση εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου που έχετε, τη θεραπεία και τις προγνώσεις των ογκολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ασθένεια και να συνεχίσετε τον προηγούμενο τρόπο ζωής σας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον ογκολόγο σας και να υποβάλλεστε σε μια σειρά από εξετάσεις και διαδικασίες σε τακτική βάση για να αποτρέψετε την ανάπτυξη των νέων μορφών της νόσου.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.