Αιτίες καρκίνου του εγκεφάλου

Η μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στον εγκέφαλο ονομάζεται όγκος εγκεφάλου. Αυτός ο τύπος όγκου μπορεί να ξεκινήσει στον ίδιο τον εγκέφαλο ή να προκύψει ως παρακλάδι από άλλους τύπους καρκίνου. Ο πρωτοπαθής όγκος ή καρκίνος που προέρχεται από τον εγκέφαλο είναι πολλών τύπων όπως μηνιγγίωμα, ακουστικό νεύρωμα, πνευμοβλάστωμα, επενδύμωμα και ολιγοδενδρογλίωμα. Το όνομα του καρκίνου προέρχεται από τον τύπο κυττάρου από τον οποίο προέρχεται ο καρκίνος. Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Λόγω της εξαιρετικά περίπλοκης φύσης της, η μελέτη για τον καρκίνο του εγκεφάλου διεξάγεται με πολύ αργό ρυθμό.

Οι 3 κορυφαίες αιτίες καρκίνου του εγκεφάλου είναι:

Μετάλλαξη DNA

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν το κύτταρο χάνει την ικανότητά του να πεθαίνει. Με απλά λόγια, τα κύτταρα γίνονται αθάνατα. Και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και πολλαπλασιάζονται με μεγάλες ταχύτητες. Πιστεύεται ότι αυτή η αλλαγή συμβαίνει στο κύτταρο λόγω μιας μετάλλαξης (αλλαγής) στη δομή του DNA του κυττάρου. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα δεν έχουν μέρος για να κινηθούν και αρχίζουν να σχηματίζουν σβώλους στην τοποθεσία, δημιουργώντας εξογκώματα ή όγκους που βλέπουμε. Σύντομα, αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να μολύνουν άλλα κύτταρα και τα κάνουν καρκινικά.

Ηλικία και Φύλο

Αν και άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εγκεφάλου, το ποσοστό εμφάνισης γίνεται υψηλότερο με την αύξηση της ηλικίας. Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια του εγκεφάλου από τις γυναίκες. Τα θηλυκά, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερους μη καρκινικούς τύπους όγκων.

Κληρονομικότητα

Οι γενετικές παθήσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόκληση καρκίνου. Τα παιδιά των καρκινοπαθών είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια.

Ιατρικές Καταστάσεις

Έχει βρεθεί ότι όσοι πάσχουν από ιατρικές παθήσεις όπως η νευροϊνωμάτωση, το σύνδρομο Turcot, το σύνδρομο Gorlin, το σύνδρομο Von Hippel-Lindau, το AIDS και το σύνδρομο Li-Fraumeni είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο.

Διάφορα αίτια

Οι επιβλαβείς ακτίνες UV έχουν βρεθεί ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου του δέρματος. Το εάν αυτές οι ακτίνες βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι βαφές μαλλιών και άλλες χημικές ουσίες πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνες (καρκινογόνοι παράγοντες). Πρόσφατα, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το πώς η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να συνδεθεί με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Ορισμένες ερευνητικές μελέτες συνδέουν επίσης τον καρκίνο του εγκεφάλου με τη ζωή κοντά σε περιοχές που έχουν καλώδια υψηλής ισχύος. Πιστεύεται ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε ακτινοθεραπεία για άλλες θεραπείες θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *