Αιμαγγειοσάρκωμα – Ένας (συνήθως) σιωπηλός και θανατηφόρος καρκίνος του σκύλου

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των κατοικίδιων ζώων. Μεταξύ των πιο θανατηφόρων καρκίνων του σκύλου είναι το αιμαγγειοσάρκωμα ή ο καρκίνος των αιμοφόρων αγγείων. Το αιμαγγειοσάρκωμα μπορεί είτε να παρουσιαστεί ως καρκίνος του δέρματος, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εάν διαγνωστεί αρκετά έγκαιρα, είτε ως καρκίνος των εσωτερικών οργάνων, ιδιαίτερα της σπλήνας ή της καρδιάς. Η πρόγνωση για το σπληνικό ή καρδιακό αιμαγγειοσάρκωμα είναι εξαιρετικά κακή, ακόμη και με επιθετική θεραπεία, καθώς συχνά το πρώτο σημάδι οποιουδήποτε προβλήματος είναι όταν ο όγκος σπάσει και προκαλεί μαζική εσωτερική αιμορραγία. Μια επιπλέον επιπλοκή προκύπτει από το γεγονός ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για καρκίνο των αιμοφόρων αγγείων, τα καρκινικά κύτταρα συνήθως έχουν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης. Ως αποτέλεσμα, ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης των εσωτερικών όγκων μετά τη διάγνωση μετράται σε εβδομάδες ή μήνες, ακόμη και με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Το αιμαγγειοσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ράτσα, αλλά υπάρχει μια αναγνωρισμένη προδιάθεση σε σκύλους Γερμανικού Ποιμενικού, Λαμπραντόρ ριτρίβερ και Γκόλντεν Ριτρίβερ. Μέσα στον δικό μου κύκλο φίλων γονέων κατοικίδιων ζώων, τον περασμένο χρόνο χάσαμε από αιμαγγειοσάρκωμα ένα Σιβηρικό χάσκι, έναν αυστραλιανό βοσκό, ένα γκόλντεν ριτρίβερ και το δικό μου μικροσκοπικό κανίς, τον Τίνι.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε; Για όγκους με βάση το δέρμα, οποιαδήποτε ασυνήθιστη ανάπτυξη στο δέρμα θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον κτηνίατρό σας και να υποβληθεί σε βιοψία εάν υπάρχει υποψία καρκίνου. Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε συχνά το δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας, ιδιαίτερα καθώς γερνάει, για τυχόν μη φυσιολογικά εξογκώματα ή εξογκώματα. Πολλά είναι καλοήθη, αλλά μόνο ο κτηνίατρος και ο παθολόγος σας μπορούν να αναγνωρίσουν καρκινικές δερματικές αναπτύξεις.

Για τον καρκίνο των εσωτερικών οργάνων, τα σημάδια μπορεί να είναι πολύ πιο διακριτικά και μερικές φορές ανύπαρκτα. Στην καρδιακή μορφή του αιμαγγειοσαρκώματος, μπορεί να παρατηρήσετε αδυναμία, απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην ανάκαμψη από οποιοδήποτε είδος άσκησης. Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια απλής γήρανσης, άλλα καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα ή ανάπτυξη όγκου. Και πάλι, μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι προκειμένου πιθανές ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία του προβλήματος. Εάν δεν διαγνωστεί, ο όγκος της καρδιάς θα σπάσει τελικά και θα προκαλέσει μαζική εσωτερική αιμορραγία.

Στη σπληνική μορφή του αιμαγγειοσάρκωμα, εκτός εάν ο όγκος είναι εξαιρετικά μεγάλος και μπορεί να γίνει αισθητός στην κοιλιακή εξέταση, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να είναι η ολική κατάρρευση όταν ο όγκος σπάσει. Στην περίπτωση του Tiny, παρουσίασε μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη «αδυναμία του γέρου» ένα βράδυ στο σπίτι και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ήταν δεκαεπτά χρονών τότε και είχε μια διογκωμένη κοιλιά αρχικά λόγω της απώλειας του μυϊκού τόνου που σχετίζεται με τη γήρανση. Τον έσπευσα γρήγορα στην κτηνιατρική κλινική έκτακτης ανάγκης (δεν είχε ποτέ τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τις τακτικές ώρες της κτηνιατρικής κλινικής), όπου ο γιατρός χτύπησε γρήγορα την κοιλιά του και έβγαλε αιματηρό υγρό. Μου μίλησε για τις υποψίες της ότι είχε υποστεί ρήξη όγκου στον σπλήνα και συνέστησε έναν υπέρηχο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή της. Ο υπέρηχος έδειξε μια πολύ μεγάλη σπλήνα καθώς και μερικά ύποπτα σημεία στο ήπαρ. Συζητήσαμε τις δύο επιλογές: χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σπλήνας και τα ύποπτα τμήματα του ήπατος ή ευθανασία. Δεδομένης της ηλικίας του και όλων των πιθανών επιπλοκών, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να τον αποχαιρετήσουμε.

Αλλά, όταν έφεραν τον Τίνι στο δωμάτιο για εκείνη την τελική διαδικασία, είχε συνέλθει από θαύμα από την κατάρρευσή του, ήταν πολύ ενθουσιασμένος που μας είδε και άρχισε να μας ζητά να παίξουμε μαζί του. Ο κτηνίατρος υποψιάστηκε ότι η εσωτερική αιμορραγία είχε σταματήσει και ότι είχε κάνει εκ νέου μετάγγιση. Μετά από περισσότερη συζήτηση για τις άλλες εναλλακτικές λύσεις και με βάση το γεγονός ότι φαινόταν να μας λέει ότι δεν ήταν έτοιμος να πάει ακόμα, τον φέραμε σπίτι και προγραμματίσαμε μια επίσκεψη ειδικού νωρίς το επόμενο πρωί.

Ο Τίνι υποβλήθηκε σε σπληνεκτομή και μερική ηπατική λοβεκτομή και πέρασε από τη χειρουργική επέμβαση με έντονο τρόπο, ειδικά δεδομένης της ηλικίας του. Επιλέξαμε μια συντομευμένη και χαμηλή δόση χημειοθεραπείας και για το υπόλοιπο της ζωής του έπαιρνε αρκετά ήπια φάρμακα όπως η δοξυκυκλίνη και το Deramaxx για να κρατήσει μακριά τον καρκίνο. Έλαβε επίσης βελονισμό και κινέζικα φυτικά σκευάσματα εκτός από τη δυτική ιατρική. Παρά τους έξι ή λιγότερους μήνες που επιβίωσαν οι περισσότεροι ασθενείς με αιμαγγειοσάρκωμα, ο Τίνι έζησε άλλα δυόμισι χρόνια έως ότου ο καρκίνος εξαπλώθηκε στον εγκέφαλο και το στόμα του. Όταν άρχισε να δυσκολεύεται να φάει και άρχισε να έχει κρίσεις, ήρθε η ώρα να τον βοηθήσουμε να περάσει τη «Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου». Το αποτέλεσμα και η διάρκεια της επιβίωσής του με καλή ποιότητα ζωής ήταν ασυνήθιστα θετικά, αλλά ήταν ένας μαχητής με ισχυρή θέληση για ζωή.

Η επιβίωση στο αιμαγγειοσάρκωμα είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση του πόσο νωρίς συλλαμβάνεται και εάν πρόκειται για επιφανειακή/δερματική βλάβη αντί για εσωτερικό όγκο. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να είναι περιορισμένες, ειδικά εάν ένας όγκος σπάσει και η διάγνωση, η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι ακριβές. Γνωρίζετε τον σκύλο σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και είστε στην καλύτερη θέση να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις (με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας) ως προς την καλύτερη πορεία δράσης εάν αυτός ο θανατηφόρος καρκίνος χτυπήσει τον σκύλο σας.

About admin

Check Also

Πώς να βρείτε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Δεν θα μπορείτε να βρείτε τη σωστή πορεία θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα έως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *